Badanie mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania z zastosowaniem magnetycznego mieszania w województwie pomorskim

Zakład Higieny Weterynaryjnej w Gdańsku, przy ul. Kaprów 10 informuje, że w zakresie badań Pracowni Parazytologii i Mykologii wykonywane są badania mięsa na obecność włośni oraz mezocerkari Alaria alata.

Przyjmowanie próbek: od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 - 15.00.

Przypominamy, że w przypadku badania na obecności włośni prawidłowo pobraną próbkę stanowią mięśnie - filary przepony, zaś w kierunku mezocerkarii Alaria alata w próbce powinna dominować tkanka łączna i/lub tłuszczowa.

Cena badań komercyjnych:

Obecność mezocerkarii Alaria alata - 29 zł;

Obecność włośni (dzik, świnia) – 45 zł

(ceny brutto - wg Załącznika nr 1 do Zarządzenia Pomorskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Nr 10/22 z dnia 13 czerwca 2022r., http://www.gdansk.wiw.gov.pl/images/stories/zhw/cennik-oplat-obowiazuje-od-13.06.2022r..pdf )

W trakcie przyjmowania próbek klient jest zobowiązany do dostarczenia wypełnionego formularza lub wypełnia go na miejscu:

  • Umowa na wykonanie badań  parazytologicznych, mikologicznych kału zwierząt, zeskrobiny ze skóry, piór, wymazów, krwi, rozmazów krwi, materiału do identyfikacji, preparatów odciskowych, wycinków narządów wewn., materiału z ula, ryb (ul. Kaprów 10).

UMOWA CHZ-M


Koszt badania mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny wynosi 20 zł zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2006r. - w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej (Dz. U. z 2007r., nr 2, poz. 15 ze zm).

W trakcie przyjmowania próbek (mięsa przeznaczonego na użytek własny)   klient jest zobowiązany do dostarczenia wypełnionego formularza lub wypełnia go na miejscu

  • Protokół pobrania i przyjęcia próbek do badań w kierunku wykrywania włośni, dostarczonych do PIW w Gdańsku, PIW w Gdyni, ZHW Gdańsk dotyczących badania mięsa przeznaczonego na użytek własny (ul. Kaprów 10).

CHZM/F10 Protokół pobrania próbek mięsa przeznaczonego na użytek własny

metryczka


Wytworzył: Wojciech Zalewski (1 grudnia 2014)
Opublikował: Wojciech Zalewski (1 grudnia 2014, 13:10:43)

Ostatnia zmiana: Wojciech Zalewski (7 września 2022, 14:55:03)
Zmieniono: Aktualizacja

rejestr zmian tej informacji »


Liczba odsłon: 17210